XXI. Füleki

Várjátékok

Fülek és környéke története

az őskortól a középkorig

2021. szeptember 19.

14:00-19:30

(SK) / (HU)* – netlmočené podujatia

Közreműködők: Via Historica, Tűzfészek Társulat, Sarus, Bran, Satyros, Füleki Farkasok – Fiľakovskí vlci, Sokoliarstvo Kanát, Szedres Íjászcsapat, Filip Hajduk alias „Fjodor“, Defensores, Északi Szabad Hajdúk, Paizs Miklós, Amália Holíková


A látogatók számának korlátozása miatt, a rendezvény napján (szept. 19.) előnyt élveznek azok a látogatók, akik elővételben váltottak várbelépőt az NTIK irodájában (Várfelső utca 14.), vagy online (a jegyárusítás a Városi Művelődési Központ együttműködésével valósul meg). A helyszínen váltott várbelépőjegyek érvényesek a rendezvényre is. Belépőjegyárak: 27-től 61 éves korig: 4 €; 7–26 év, 62–69 év, egészségkárosult-igazolvánnyal rendelkező személyek és kísérőik 27-től 61 éves korig: 2 €; 6 éves korig és 70 év felett, egészségkárosult-igazolvánnyal rendelkező személyek és kísérőik 7-től 26, valamint 62-től 69 éves korig: 0 €. A rendezvényen való részvétel feltételei (az aktuális járványellenes intézkedések függvényében), a főszervező honlapján kísérhetők figyelemmel.

FIGYELEM! VÁLTOZÁS!
Mivel 2021. szeptember 13-i hatállyal a Losonci járás az éberségi fázisba (narancssárga) kerül az eseményen a teljesen beoltott személyek, a 12 éven aluli gyermekek, érvényes Covid teszttel rendelkező személyek (RT-PCR, vagy LAMP – mintavételtől számított max. 72 óra; antigén teszt – mintavételtől számított max. 48 óra), valamint azok a látogatók vehetnek részt, akik az elmúlt 180 napban estek át a Covid-19 betegségen.

Egy év szünet után újra megrendezésre kerülnek a több, mint húsz éves múltra visszatekintő Füleki Várjátékok. XXI. évadának főszervezője – ahogyan az elmúlt 5 évben megszokhattuk – a Füleki Vármúzeum.

A kétnapos rendezvény a járványügyi helyzet miatt két szervezési szakaszra oszlott. Az első részben, június 13-án a Füleki Farkasok gondoskodtak a XV. Nemzetközi Történelmi ĺjászverseny megrendezéséről, míg a történelmi főműsorra ez alkalommal 2021. szeptember 19-én kerül sor. E közkedvelt rendezvény évente más-más témához kapcsolódik, minden alkalommal valami újat nyújtva az érdeklődőknek. A várhegyen és annak környékén végrehajtott régészeti feltárások során megállapították, hogy a térség már az őskorban lakott volt. A szervezők célja, hogy betekintést nyújtsanak a régmúlt idők történéseibe és megismertessék a látogatókkal a város korábbi múltját is. Az idei várjátékok témája Fülek és környéke története az őskortól a középkorig, de tekintettel a hosszú időtávra, a témakör két nagyobb egységre osztódik. Az ez évi a késői kőkorszak és az érett középkor közti időszakot, míg a második a késői középkortól a 2. világháborúig terjedő korszakot mutatja be, amire a következő várjátékokon kerül sor. A főműsor a délutáni és esti órákban valósul meg. A rendezvény gyerekprogramokkal indul, mégpedig színházi előadással, mely történelmi áttekintést nyújt Szamo birodalmának idejétől I. István király megkoronázásáig, továbbá gólyalábasok, solymászbemutató és különféle interaktív játékok várják a kis látogatókat. A fellépők között kelta zenészekkel, barbárokkal, római katonákkal, ugyanakkor szlávokkal, avarokkal és ősmagyarokkal is találkozhatunk. A nap folyamán különféle korszakok mesterségeit bemutató programokon, valamint kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a jelenlévők, ahol megismerkedhetnek az agyagozással, könyvnyomtatással, kötélgyártással, kovácsmesterséggel, kalligráfiával, taplókészítéssel, esztergálással és más érdekességekkel. A várudvarban zajló rendezvényt korabeli zene kíséri majd.A rendezvény a Kisebbségi Kulturális Alap
és a Besztercebányai Megyei Önkormányzat
pénzügyi támogatásával valósul meg.